Contact
Acasa > Procese REACH > Preînregistrare

Preînregistrarea

Preînregistrarea este procedura prin care producatorii si importatorii de substante precum si fabricantii si importatorii de articole ce contin substante care se emit intentionat (substante care beneficiaza de un regim tranzitoriu), în cantitate egala sau mai mare de 1 tona/an, vor transmite un dosar de preînregistrare la Agentia Europeana pentru Produse Chimice de la Helsinki.

Regimul tranzitoriu va permite fiecarui potential solicitant al unei înregistrari sa continue activitatea de producere si introducere pe piata a substantelor si sa beneficieze de termenele extinse prevazute pentru înregistrare.

Procedura de preînregistare a substantelor care beneficiaza de un regim tranzitoriu (substante etapizate conform art. 23) este prevazuta la art. 28 al Regulamentului 1907/2006 (REACH).

Procedura de preînregistrare este gratuita.

Scopul procesului de preînregistrare este acela de a aduce laolalta potentialii solicitanti de înregistrare a aceleiasi substante pentru a se evita duplicarea studiilor si în particular testarea pe animale vertebrate.

Preînregistrarea aduce o serie de avantaje prin aceea ca permite potentialilor solicitanti ai unei înregistrari sa beneficieze de termenele extinse pentru înregistrare. Astfel:

      - preînregistrarea ofera agentilor economici posibilitatea de a continua sa produca/importe/utilizeze substantele care beneficiaza de un regim tranzitoriu (substante etapizate), conform termenelor prezentate în tabelul de mai jos.

      - preînregistrarea ofera agentilor economici o perioada mai mare de timp în care sa colecteze si sa selecteze informatiile disponibile, sa distribuie informatiile existente, sa identifice si sa obtina informatiile care lipsesc (a se vedea sectiunile 4 si 5 în „Ghidul Tehnic pentru Schimbul de Date”).

Proprietatile substantei/Volum anual

Termen de înregistrare a substantelor etapizate

CMR* ≥ 1 t/an

R 50-53** ≥ 100 t/an

Alte substante ≥ 1000 t/an

30 Noiembrie 2010

Alte substante ≥ 100 t/an

31 mai 2013

Alte substante ≥ 1 t/an

31 mai 2018

* - Substante clasificate cancerigene, mutagene si toxice pentru reproducere, categoriile 1 si 2, conform Directivei 67/548/EEC

** - Substante clasificate periculoase pentru mediu, carora li s-au atribuit frazele de risc R 50-53, conform Directivei 67/548/EEC

Perioada destinata preînregistrarii este 01.06.2008 – 01.12.2008.

Daca o companie nu preînregistreaza (sau nu doreste sa o faca) la termenul aplicabil, ea va trebui sa-si suspende activitatile în care sunt implicate substantele în cauza si sa le înregistreze neîntârziat.

În anumite cazuri, însa, preînregistrarea poate fi solicitata mai târziu de catre cei care produc sau importa pentru prima data o substanta în cantitati de 1 tona sau mai mult dupa 1 decembrie 2008.

Acestia vor trebui sa-si depuna preînregistrarea înainte de 30 noiembrie 2009, 31 mai 2012 sau 31 mai 2017, în functie de intervalul cantitativ al substantei în cauza.

Conform art.28 alin.(6) din REACH, daca produceti sau importati substante care beneficiaza de un regim tranzitoriu în cantitati mai mari sau egale cu 1 tona/an, pentru prima data dupa 1 decembrie 2008, puteti înca beneficia de termenele prelungite de înregistrare daca preînregistrati:

  • cu cel mult sase luni dupa producerea si importul ce depaseste pragul de o tona

si

  • cu cel putin 12 luni înainte de termenul relevant pentru înregistrare.

Preînregistrarea târzie poate fi trimisa doar prin portalul REACH-IT.

Trebuie avut în vedere faptul ca preînregistrarea târzie NU se aplica în cazul companiilor care nu au reusit sa respecte termenul limita pentru preînregistrare. Aceste companii nu pot sa continue producerea sau importarea substantei în cauza pâna când nu au depus dosarul de înregistrare complet pentru intervalul cantitativ relevant.

Termenele pentru preinregistrarea intarziata sunt:

Proprietatile substantei/Volum anual

Termen de preiregistrare intarziata a substantelor etapizate

CMR* ≥ 1 t/an

R 50-53** ≥ 100 t/an

Alte substante ≥ 1000 t/an

30 Noiembrie 2009

Alte substante ≥ 100 t/an

31 mai 2012

Alte substante ≥ 1 t/an

31 mai 2017

* - Substante clasificate cancerigene, mutagene si toxice pentru reproducere, categoriile 1 si 2, conform Directivei 67/548/EEC

** - Substante clasificate periculoase pentru mediu, carora li s-au atribuit frazele de risc R 50-53, conform Directivei 67/548/EEC