Contact
Acasa > Procese REACH > SIEF

SIEF

Preînregistrarea

Procesul de preînregistrare s-a încheiat la 1 decembrie 2008. Companiile care au transmis o cerere valida de preînregistrare pentru substantele pe care le produc/importa beneficiaza de termenele de înregistrare amânate prevazute pentru substantele etapizate. Lista substantelor preînregistrate este publicata pe site-ul ECHA.

De la preînregistrare la pre-SIEF

Procesul de înregistrare a unei substante etapizate preînregistrate începe cu formarea unui colectiv de solicitanti potentiali ai înregistrarii si de detinatori de date numit Forum pentru Schimbul de Informatii despre Substante (SIEF). Formarea si functionarea SIEF-urilor este cruciala pentru REACH si procesul de înregistrare. Ca urmare a preînregistrarii, solicitanti potentiali ai înregistrarii unei substante au fost plasati automat în ceea ce se numeste un pre-SIEF în cadrul platformei REACH IT, împreuna cu alti solicitanti potentiali ai înregistrarii aceleiasi substante. Conceptul de pre-SIEF nu a fost prevazut în Regulamentul REACH, dar a fost introdus cu sprijin din partea industriei pentru a-i reuni pe cei care au preînregistrat o substanta si a facilita formarea SIEF-ului. ECHA ofera mai multe informatii despre pre-SIEF pe site-ul

http://echa.europa.eu/sief/pre-SIEF_en.asp

De la pre-SIEF la SIEF

Trecerea de la pre-SIEF la SIEF este responsabilitatea solicitantilor potentiali ai înregistrarii aceleiasi substante si va avea loc în afara platformei REACH IT. Deoarece termenele limita pentru înregistrare se apropie repede (decembrie 2010 pentru substantele CMR ≥ 1 t/an, R 50-53 ≥ 100 t/an si alte substante ≥ 1000 t/an), este important pentru solicitantii potentiali ai înregistrarii sa se implice activ  în SIEF-ul lor cât de repede posibil.

Un SIEF nu are o forma legala prescrisa dar este un forum pentru schimbul de date si alte informatii cu privire la o substanta. ECHA nu detine si nu administreaza SIEF-uri, dar se angajeaza sa asigure îndrumare si sa disemineze cele mai bune practici. Publicatia The ECHA SIEF Fact Sheet vine în sprijinul solicitantilor potentiali ai înregistrarii pentru formarea SIEF-urilor lor.

Elementele cheie ale SIEF-ului

Scopul unui SIEF este de a ajuta solicitantii înregistrarii aceleiasi substante sa schimbe informatii despre substanta si sa evite duplicarea testarilor cerute pentru înregistrare. Un SIEF are de asemenea rolul de a pregati dosarul de înregistrare în comun si, daca este posibil, de a ajunge la un acord comun cu privire la clasificarea si etichetarea substantei. Formarea si functionarea timpurie a unui SIEF este cruciala în special pentru solicitantii înregistrarii care trebuie sa transmita dosarele lor de înregistrare înainte de primul termen limita - decembrie 2010.

Formarea SIEF-ului

SIEF-ul începe atunci când 2 sau mai multi solicitanti potentiali ai înregistrarii au cazut de acord ca au preînregistrat aceeasi substanta. Solicitantii potentiali ai înregistrarii trebuie sa consulte documentul Ghidul pentru identificarea si denumirea substantelor sub REACH (Guidance document for the identification and naming of substances under REACH) atunci când, în cadrul unui pre-SIEF, decid ca substanta este aceeasi.

Pana la data de 30 noiembrie 2009, s-au constituit aproximativ 2051 SIEF-uri.

Rolurile în SIEF

Facilitatorul formarii SIEF-ului (SFF)

Membrii pre-SIEF-ului pot sa se ofere voluntari pentru a deveni Facilitatorul formarii SIEF-ului. Acest rol nu este legal definit în cadrul REACH dar a fost introdus în platforma REACH IT pentru a facilita începerea formarii SIEF-urilor. Daca 2 sau mai multi participanti se ofera voluntari sa devina SFF, atunci SIEF-ul trebuie sa decida cine va primi rolul respectiv. Daca un SFF este “tacut” sau inactiv, ceilalti membri ai SIEF pot începe procesul de bypasare a SFF.

Solicitantul principal al înregistrarii (LR)

Un SIEF trebuie sa aibe un Solicitant principal al înregistrarii. Spre deosebire de SFF, LR este un rol obligatoriu prevazut de Regulamentul REACH. Regulamentul nu specifica regulile de selectare a LR dar este de asteptat ca LR sa fie membrul SIEF care are cel mai timpuriu termen limita de înregistrare. LR trebuie sa actioneze cu acordul celorlalti participanti la SIEF si sa transmita un Dosar de Inregistrare în Comun cu informatii despre proprietatile intrinseci ale substantei. Ceilalti solicitanti ai înregistrarii trebuie apoi sa transmita doar informatii specifice pentru companiile lor, ca de ex. utilizarile identificate. LR care a fost nominalizat de catre SIEF este sfatuit sa informeze ECHA în legatura cu nominalizarea sa folosind link-ul Lead Registrant Nomination.

Membrii SIEF

Toti solicitantii preînregistrarii aceleiasi substante vor fi membri ai unui SIEF; oricum, decizia de a participa pe deplin într-un SIEF va fi o decizie de afaceri a fiecarei companii. De exemplu, daca un solicitant al preînregistrarii unei substante recuperate nu intentioneaza sa înregistreze substanta, poate deveni participant “inactiv” în SIEF-ul respectiv. LR si SFF pot contacta membrii SIEF cerându-le sa specifice statutul intentionat al preînregistrarii lor, în timpul organizarii SIEF-ului.

Functionarea SIEF

Modul de functionare a unui anumit SIEF se decide de catre membrii acestuia; ECHA sau Birourile de asistenta ale statelor membre nu vor participa la discutiile între participantii la SIEF si nu vor aproba sau deazaproba crearea unui SIEF. Pentru alte informatii, puteti consulta Ghidul privind Schimbul de date Guidance on Data Sharing.